Maxim Integrated、2020年度第3四半期の決算報告

• 売上高:5億6,200万ドル
  • 粗利益:GAAPベースで65.2%(特別項目を除外した場合66.1%)
  • 1株当り利益:GAAPベースで0.59ドル(特別項目を除外した場合0.61ドル)
  • 2020年度第4四半期の売上展望:4億8,000万~5億4,000万ドル

カリフォルニア州サンノゼ、2020年4月28日(現地時間)―Maxim Integrated Products, Inc. (NASDAQ:MXIM、以下Maxim)は、2020年3月28日に終了した2020年度第3四半期における売上高は5億6,200万ドルで、前四半期の売上高5億5,100万ドルから2%の増加、前年同期比では4%の増加になったと発表しました。

今回の発表についてMaximの社長兼CEOのトゥンチ・ドゥルージャ(Tunç Doluca)は次のように述べています。「新型コロナウィルス(COVID-19)の感染拡大から社員を守るための予防措置を実施したことから、1~3月期の最後の2週間のテスト業務が影響を受けました。しかし、製造部門による堅実な実行で3月期の財務成績は当社予想の範囲内にとどまりました。4~6月期を見据えると、引き続き社員の健康を守りつつ、医療機器メーカー向けに製品出荷を早めるため、製造業務はフル稼働を下回ると予想しています。オートモーティブとコンシューマの減収、インダストリアルと通信・データセンターの連続した成長を見込んでいます」。

2020年度第3四半期の成果
一般会計原則(GAAP:Generally Accepted Accounting Principles)に基づく1~3月期の希薄化後1株当り利益は0.59ドルでした。この結果は、主として事業買収関連費およびCOVID-19対応計画関連費用で構成される税引き前の特別項目700万ドルによる影響を受けています。特別項目を除いたGAAPベースの1株当り利益は0.61ドルでした。特別項目を含めた場合と除いた場合のGAAPベースの分析については、このプレスリリースの最後の表に掲載されています。

キャッシュフロー項目
2020年度第3四半期の現金預金および短期投資額の総額は17億ドルで、前四半期から9,700万ドル減少しました。

注目すべき項目として、以下の項目が挙げられます。

• 営業活動からのキャッシュフロー:2億1,000万ドル
  • 設備投資:1,700万ドル
  • 配当金支払額:1億2,900万ドル(1株当り0.48ドル)
  • 自社株買い:1億5,700万ドル

過去12カ月のフリーキャッシュフローは7億4,400万ドルでした。フリーキャッシュフローは非GAAP指標であり、営業活動からのキャッシュフローから設備投資額を差し引いたものと定義されています。

ビジネス見込み
2020年度第4四半期期首における90日間の受注残は5億900万ドルでした。期首の受注残、予想される在庫の回転率、製造業務の制約に基づき、2020年4~6月期の成果は次のように予想されます。

• 売上高:4億8,000万~5億4,000万ドル
  • 粗利益:GAAPベースで64.5%~66.5%(特別項目を除外した場合65.5%~67.5%)
  • 1株当り利益:GAAPベースで0.40~0.54ドル(特別項目を除外した場合0.43~0.57ドル)

Maximのビジネス展望には、該当する四半期中に完了する可能性がある事業再編業務、買収その他の事業統合などに関連する特別項目による潜在的影響が織り込まれていません。

配当

1株当り0.48ドルの現金配当を、2020年5月28日現在の登録株主に対して、2020年6月12日に行います。

電話会議

Maximは、2020年度第3四半期の財務成績およびビジネス展望について協議するために、2020年4月28日午後2時(米国太平洋標準時刻)に電話会議を行いました。

電話会議で審議された財務情報を要約したプレゼンテーションは、ウェブサイトinvestor.maximintegrated.comに掲載されています。

Non-GAAP Measures
To supplement the consolidated financial results prepared under GAAP, Maxim Integrated uses non-GAAP measures which are adjusted from the most directly comparable GAAP results to exclude special items related to the cost of COVID-19 response programs; intangible asset amortization; severance and restructuring; other operating expenses (income), net; interest and other expense (income), net; and other income tax effects and adjustments. We defined free cash flow as net cash provided from operations less gross capital expenditures. Management uses these non-GAAP measures internally to make strategic decisions, forecast future results and evaluate Maxim Integrated's current performance. Many analysts covering Maxim Integrated use non-GAAP measures as well. Given management's use of these non-GAAP measures, Maxim Integrated believes these measures are important to investors in understanding Maxim Integrated's current and future operating results as seen through the eyes of management. In addition, management believes these non-GAAP measures are useful to investors in enabling them to better assess changes in Maxim Integrated's core business across different time periods. These non-GAAP measures are not in accordance with or an alternative to GAAP financial data and may be different from non-GAAP measures used by other companies. Because non-GAAP financial measures are not standardized it may not be possible to compare these financial measures with other companies' non-GAAP financial measures, even if they have similar names. The non-GAAP measures displayed in the table above include the following:

GAAP Gross Profit Excluding Special Items
The use of GAAP gross profit excluding special items allows management to evaluate the gross margin of the Company's core businesses and trends across different reporting periods on a consistent basis, independent of special items including intangible asset amortization and cost of COVID-19 response programs. In addition, it is an important component of management's internal performance measurement and reward process as it is used to assess the current and historical financial results of the business, for strategic decision making, preparing budgets and forecasting future results. Management presents GAAP gross profit excluding special items to enable investors and analysts to evaluate our revenue generation performance relative to the direct costs of revenue of Maxim Integrated's core businesses.

GAAP Operating Expenses Excluding Special Items
The use of GAAP operating expenses excluding special items allows management to evaluate the operating expenses of the Company's core businesses and trends across different reporting periods on a consistent basis, independent of special items including intangible asset amortization; severance and restructuring, and other operating expenses (income), net. In addition, it is an important component of management's internal performance measurement and reward process as it is used to assess the current and historical financial results of the business, for strategic decision making, preparing budgets and forecasting future results. Management presents GAAP operating expenses excluding special items to enable investors and analysts to evaluate our core business and its direct operating expenses.

GAAP Provision for Income Taxes Excluding Special Items
The use of a GAAP provision for income taxes excluding special items allows management to evaluate the provision for income taxes across different reporting periods on a consistent basis, independent of special items. Special items include the tax impact of pre-tax special items, significant tax audit settlements, significant prior year tax reserve adjustments, significant tax legislation, and significant non-recurring and period specific tax items, which vary in size and frequency.

GAAP Net Income and GAAP Net Income per Share Excluding Special Items
The use of GAAP net income and GAAP net income per share excluding special items allow management to evaluate the operating results of Maxim Integrated's core businesses and trends across different reporting periods on a consistent basis, independent of special items including intangible asset amortization; cost of COVID-19 response programs; severance and restructuring; other operating expenses (income), net; interest and other expense (income), net; and other income tax effects and adjustments. In addition, they are important components of management's internal performance measurement and reward process as it is used to assess the current and historical financial results of the business, for strategic decision making, preparing budgets and forecasting future results. Management presents GAAP net income and GAAP net income per share excluding special items to enable investors and analysts to understand the results of operations of Maxim Integrated's core businesses and to compare our results of operations on a more consistent basis against that of other companies in our industry.

"Safe Harbor" Statement
This press release contains forward-looking statements within the meaning of Section 27A of the Securities Act of 1933, as amended, and Section 21E of the Securities Exchange Act of 1934, as amended. These statements include the Company's business outlook and financial projections for its fourth quarter of fiscal 2020 ending June 2020, which includes revenue, gross margin and earnings per share, as well as the Company's expectation that its manufacturing operations will run at less than full capacity as it continues to safeguard employee health and expedites product shipments for Medical customers. Further, the Company anticipates revenue declines in Automotive and Consumer products, and sequential growth in Industrial as well as Communications and Data Center for its fourth fiscal quarter. These statements involve risk and uncertainty. Actual results could differ materially from those forecasted, based upon, among other things, general market and economic conditions, market developments that could adversely affect the growth of the mixed-signal analog market, product mix shifts, the loss of all or a substantial portion of our sales to one or more of our large customers, customer cancellations, price competition and the impact of the recent coronavirus (COVID-19) pandemic, as well as other risks described in the Company's Annual Report on Form 10-K for the fiscal year ended June 29, 2019 (the "Form 10-K"). The Form 10-K may be found at hhttps://www.sec.gov/Archives/edgar/data/743316/000074331619000024/0000743316-19-000024-index.htm.

All forward-looking statements included in this news release are made as of the date hereof and based on the information available to the Company as of the date hereof. The Company assumes no obligation to update any forward-looking statement except as required by law.

Maximは、セキュリティ強化とエネルギー効率に優れた革新的なアナログ/ミックスド・シグナル製品と技術を開発・提供し、システム製品の小型化、スマート化の実現に貢献しています。Maximは自動車や産業、医療、モバイル、クラウド・データセンターのお客様の設計革新を後押しし、世界を変革できるような業界を牽引するソリューションを提供しています。詳細について